Białko w diecie

Marcin Czerwiec 27, 2014 0
Białko w diecie





Białko to jeden z trzech składników naszego pożywienia. Jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, buduje tkanki i narządy, kontroluje procesy wzrostu, transportuje i magazynuje mikroelementy (np. żelazo), syntezuje enzymy i hormony. Zapotrzebowanie organizmu na białko jest zależne od aktywności fizycznej, masy ciała, wieku.

Dorosła zdrowa osoba, bez wyczerpującej aktywności fizycznej musi przyjmować ok 0,8 – 1 g białka na kilogram masy ciała. Duży wysiłek fizyczny, ciężka praca fizyczna czy sport wymagają przyjmowania białka ok 1,5 g na kilogram masy ciała. w przypadku diety odchudzającej zalecane jest spożywanie białka w proporcji 1,2 grama na kilogram masy ciała. Należy pamiętać, że spożywanie białka nie może przekroczyć 2 gram na kilogram masy, ponieważ większa ilość w diecie przeciąża wątrobę i nerki.

Białko dzielimy na pochodzenie roślinne i zwierzęce. Wśród roślin najlepszym źródłem są rośliny strączkowe np. soja (34 g białka na 100 g), fasola (21 g na 100 g), soczewica (25 g na 100 g) oraz orzechy arachidowe, migdały słonecznik. Trzeba pamiętać, że białka pochodzenia roślinnego posiadają bardzo mało niektórych aminokwasów więc nie mogą stanowić podstawy naszego żywienia. Najlepszym źródłem białka są produkty pochodzenia zwierzęcego. Należy więc odrzucić lansowaną przez kobiece pisma tezę o konieczności ograniczania mięsa w jadłospisie. Mięso zawiera 17-20 g na 100 g, taką samą proporcję makroskładników maja ryby.

Bogatym źródłem jest nabiał: biały ser ( 20 g na 100 g), mleko, jogurt, kefir (7 g na 100). W diecie odchudzającej przyjmowanie białka przynosi dodatkowe korzyści ponieważ daje wrażenie sytości, najsilniej z wszystkich produktów pobudza metabolizm poprzez termogenezę poposiłkową.

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline