Lecznicza nalewka z wiśni

Aneta Rachwał - Adamczyk Lipiec 17, 2016 0
Lecznicza nalewka z wiśni





Wiśnie mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto zrobić z nich nalewkę, ale zadbać o swoje zdrowie. Nalewka z wiśni polecana jest osobom z chorobami układu krążenia, wysokim ciśnieniem, czy złą pracą serca. Sprawdź, jakie korzyści zdrowotne zyskasz dzięki prostej w przyrządzeniu nalewce wiśniowej.

Właściwości lecznicze wiśni

Wiśnie mają szereg właściwości leczniczych, lecz najlepiej sprawdzą się, jeśli chcemy wspomóc pracę układu krążenia oraz ustabilizować pracę serca. W wiśniach zawarty jest potas, dzięki któremu możemy kontrolować ciśnienie krwi, a także wydalać nadmiaru sodu z naszego organizmu. Dodatkowo w wiśniach zawarty jest także magnez a on uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, sprawia, że nie tworzą się zakrzepy, żylaki oraz obrzęki. Owoce te w swoim składzie zawierają jakże cenne dla naszego organizmu żelazo. Polecane są, więc w leczeniu niedokrwistości, czyli anemii. Nalewka wiśniowa na pracę układu pokarmowego, ale także potrafi obniżyć gorączkę. Można ją, więc stosować przy przeziębieniach u osób dorosłych.

Osoby, które borykają się z problemami krążenia powinny stosować nalewkę z wiśni, wraz z miodem gryczanym i szałwią. Miód gryczany również jest cennym źródłem żelaza, dlatego pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia. Szałwia również pozytywnie wpływa na układ krążenia a jednocześnie dba o pracę serca.

Przepis na nalewkę z wiśni, szałwią oraz miodem

2 kilogramy wiśni, należy wydrylować i zebrać sok. Całość przelać do naczynia i zalać 2, 5 litrami wódki. Do słoika wlewamy 1, 5 l wody, 1, 4 l spirytusu oraz 1, 4 l miodu gryczanego. Dodajemy cukier i liście szałwii. Słoik zamykamy i wstrząsamy, aby składniki się połączyły. Następnie oba naczynia odstawiamy na 30 dni w miejsce zaciemnione. Gdy miód rozpuści się zawartość słoika dodajemy do naczynia z wiśniami i spirytusem. Ostatecznie należy przecedzić nalewkę oraz wlać ją do butelek. Gotowa do spożycia jest po około sześciu miesiącach.

Leave A Response »

Inline
Inline