Twarożek i jego wartości odżywcze

Marcin Czerwiec 2, 2016 1
Twarożek i jego wartości odżywcze





Twaróg zalicza się do żywności dietetycznej, ponieważ zawiera w swoim składzie duże ilości białka. A właśnie jego regularne spożywanie jest dla organizmu bardzo zdrowe i ważne. Zwykły twarożek posiada w swoim składzie około 17% tłuszczu oraz 2,5 % laktozy. Dodatkowo odnajdziemy w nim wiele innych cennych składników odżywczych, jak wapń, magnez, fosfor lub żelazo. Te pierwiastki są kluczowe dla naszego organizmu, ponieważ pomagają w leczeniu złamań, a także chorób krwi i serca. Czyż nie jest to jeden z najbardziej zdrowych produktów, jaki możemy znaleźć na sklepowych półkach?

Spożywanie twarogu

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jedna porcja twarożku zawiera około 160 kalorii, a także mniej więcej 25 gram białka. Jest to trzeba przyznać bardzo dobra ilość białka w stosunku do proporcji kalorii. Trzeba mieć też na uwadze fakt, że ser twarogowy chudy jest źródłem tak zwanego wolnego białka. Na przykład serek wiejski o wiele lepiej będzie zjeść przed południem lub treningiem. Wszystko po to, aby zawarty w nim tłuszcz został w pełni wykorzystany przez nasz organizm w czasie intensywnego wysiłku.

Niemniej pamiętajmy, że stosowane na dłuższą metę diety białkowe nie są rekomendowane przez dietetyków. Nie można wszak opierać zdrowego odżywania i sensownego jadłospisu w oparciu o tylko i wyłącznie jeden produkt. Twaróg zawiera sporą ilość zwierzęcych tłuszczy, w związku z czym może przez to podwyższać poziom cholesterolu i trzeba to mieć na uwadze. Spożywany w zbyt wielkiej ilości negatywnie wpłynie na pracę nerek. Tak więc co za dużo, to niezdrowo.

Dieta i twaróg

Najlepiej jest wzbogacać swoją dietę o serek twarogowy chudy, beztłuszczowy, nie zawierający żadnych zagęstników i soli. Poleca się go także do ciast czy deserów. Idealnie będzie pasował jako serek kanapkowy, odpowiednio przygotowany z pewnością trafi w gust nawet największego niejadka. Warto wybierać także twarożek naturalny, w składzie którego znajdują się tylko i wyłącznie naturalne składniki, takie jak mleko oraz śmietanka.

Jeśli chcemy, żeby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana, to zawsze powinna zawierać twarożki oraz chude serki. Możemy je zblendować z mlekiem i owocami (takimi jak truskawki, banany, mango) – przygotujemy wówczas lekki oraz bardzo sycący koktajl. To idealna propozycja na gorące, upalne dni. Do serka można bez problemów dodać szczypiorku oraz rzodkiewki i wyjdzie idealna przekąska. Biały ser to jedno z najlepszych źródeł wapnia, przydaje się on do budowy kości oraz zębów. Twaróg stanowi wyjątkowo bogate źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędne prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dzięki jego regularnemu spożywaniu nie tylko zapewnimy odpowiednie kształtowanie mięśni, lecz również regeneracją mózgu, który odpowiada za produkcję hormonów. Jak widać, spożywanie twarogu ma wiele cennych zalet, szczególnie dla osób na diecie lekkostrawnej lub regularnie ćwiczących na siłowni. Sukces mądrego odchudzania tkwi w stałym pobudzaniu metabolizmu oraz dostarczaniu wszystkich cennych składników odżywczych, a chudy serek twarogowy idealnie do tego pasuje.

One Comment »

  1. marcin Czerwiec 10, 2016 at 3:50 pm -

    nie rozumiem dlaczego zaleca się chudy twaróg- przecież tłuszcz jest potrzebny do prawidłowego wchłonięcia witaminy A,D,E,K, nie tłuszcz jest naszym wrogiem tylko cukier, pozdrawiam

Leave A Response »

You must be logged in to post a comment.

Inline
Inline